Training 16/04/20 – in de tuin 3 – corona – Ronny Van den Berghe & Sir Remko v.d. DaelenberghütteRonny toont ons de voorbereiding op het stellen. Stellen is het woord voor het aanvallen van een afstand van de pakwerker.
In IGP presenteert de pakwerker de bijtmouw .
Op een wedstrijd loopt de pakwerker naar de hond toe en roept luid met de bedoeling om de hond te testen, zijn moed op de proef te stellen.
Aan het begin van deze film zien we dat Remko er erg veel zin in heeft. We zien de drang om in de mouw te willen bijten. Die drang willen we uiteraard graag zien. Doch de geleider wilt die drang wel onder controle hebben.
Ronny slaat ook nu geen stappen over. De oefening is nog kort en nog niet al te hevig. Dit geeft Remko opnieuw de kans om de oefening juist uit te voeren. Ronny gaat bijvoorbeeld niet op het eind van zijn tuin staan, maar kiest er voor om op korte afstand te staan waarvan hij weet dat Remko dit juist zal uit voeren.
Wanneer Remko te vroeg zou vertrekken dan zou Ronny de oefening afbreken. Dan zou hij Remko niet de kans geven om in te bijten. Op dat moment zou Ronny weten dat het ofwel wat te vroeg is of te ver. Ronny wilt ook vermijden dat er een fout wordt getraind.
Maar dit is dus nu niet gebeurd.
Ronny komt tijdens het pakwerk zelf ook tot rust en Remko moet dan blijven vol bijten en vasthouden. Dat doet Remko trouwens heel goed.
Op een wedstrijd komt de pakwerker na het drijven ook tot stilstand en mag Remko pas lossen op bevel van Ronny.
Daar heeft Ronny dus nu al aandacht voor en leert dit reeds aan.

De zweepslagen die we zien doen trouwens Remko helemaal geen pijn als ze hem al raken. Dat kunnen jullie zelf ook vaststellen. Het is trouwens vooral het geluid van de zweepslag die de honden letterlijk wat ‘opzweept’.
De zweep wordt dus gebruikt om Remko even in iets hogere drift te brengen. Op een wedstrijd zal de pakwerker dit trachten te doen door heviger de hond te drijven of door harder te roepen of door beweging meer te dreigen. Dit hangt enorm af van de stijl en kunde van de pakwerker en het niveau van de wedstrijd. Remko moet in staat zijn om daar mee om te gaan.

De band tussen hond en geleider is van cruciaal belang als je deze sport juist wilt beoefenen. IGP is een hondensport waarbij erg op details wordt gelet die leken vermoedelijk niet zien.
De keurmeester let ook op de algemene houding van de hond en geeft daar ook punten op.
Een hond die schrik heeft van zijn geleider of van de pakwerker kan nooit dit niveau bereiken.
Het is dus in belang van de hond maar ook de geleider dat zij als team werken.

Wij wensen te benadrukken dat hondensport en africhting door de jaren heen enorm is geëvolueerd en vooral kwalitatief erg is verhoogd.
We vinden het niet meer dan normaal dat de hondensport in de eerste plaats hondsvriendelijk moet zijn. Het mag ook duidelijk zijn dat deze africhtingssport helemaal niet agressief is.
Ronny wenst zelfs geen enkele vorm van agressie te zien in zijn hond.
Hij gebruikt enkel de natuurlijke driften van de hond om tot een mooi resultaat te komen.

Nguồn: https://gizmondolive.com/

Xem thêm bài viết khác: https://gizmondolive.com/category/van-tai

No comments yet, be the first!

Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *